Jász-Nagykun-Szolnok megye jelentős mezőgazdasági hagyományokkal rendelkezik. A Tisza és mellékfolyói által szabdalt síkságon kiváló termőterületek találhatók. Ennek is köszönhető, hogy a mezőgazdaság a megye húzó gazdasági ágává válhatott. A GDP-hez való hozzájárulás arányát tekintve az országos átlag csaknem kétszerese az ágazat teljesítménye.

A domináns szántóföldi növénytermesztés mellett a megye igazi különlegességekkel is szolgál a helyi termékek iránt érdeklődőknek. Gondoljunk csak a mára már országosan ismertté vált kisújszállási rizstermesztésre, a jászszentandrási szarvasgombára vagy a Nagykörűn termesztett 77 fajta ropogós, zamatos cseresznyére.

A megyében termelt alapanyagokból kiváló minőségű termékek készülnek. A termelői piacokon egyre több őstermelő kínálja portékáit, az ízletes szörpöket, lekvárokat, sajtokat, húskészítményeket. A kínálatot gazdagítják a kézművesek portékái, a fazekas termékek, csipkék, a jász- és kun hímzéssel díszített textil tárgyak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megbízásából, a TOP- 5.1.1-15-JN1-2016-0001 számú, „Foglalkoztatási- gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt keretében a Jász- Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa online adatbázist épített a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található helyi termékek, tájjellegű ételek és gasztronómiai specialitások felmérése céljából.

Az adatbázis a linkre kattintva érhető el.

2019. augusztusában elkészült a Jász-Nagykun-Szolnok megyébe érkező vendégek utazási motivációjának, szokásainak kérdőíves kutatása.

Scroll to Top