2019. második félévben összesen öt foglalkoztatói fórumot tartottunk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével, a megye különböző településein. A rendezvényhelyszínek kiválasztásánál igyekeztünk figyelembe venni, hogy lehetőleg a megye teljes területét lefedjük. Így került sor Foglalkoztatói Fórum megtartására az alábbi időpontokban és helyszíneken:

 • 2019. szeptember 6. Jászberény
 • 2019. szeptember 19. Kunszentmárton
 • 2019. október 17. Karcag
 • 2019. november 5. Tiszafüred
 • 2019. december 4. Törökszentmiklós
Foglalkoztatói Fórum Kunszentmártonban

A „Foglalkoztatói Fórum” célja

A programsorozat elindításával célunk az volt, hogy a munkaerő keresleti és kínálati oldal szereplőit egy asztalhoz ültessük, és egy moderátor által irányított kerekasztal beszélgetés keretein belül beazonosítsuk mindkét oldal nehézségeit, kihívásait, igényeit a munkaerőtoborzással, megtartással és az eltérő végzettségű és korosztályú munkaerő motiválásával kapcsolatban. A fő célunk az volt, hogy minden felvetésre ott helyben tudjon reagálni mind a két oldal, és legjobb esetben, helyben szülessen meg az adott probléma megoldása vagy elinduljon egy jövőbeni együttműködés a résztvevők között.

Célközönség

Fentiek érdekében a rendezvényekre minden esetben meghívtuk az adott területen illetékes Járási Hivatalok Foglalkoztatói Osztályait, a területi és megyei Paktum Iroda képviselőit, a szakképző centrumok helyi vezetőit, a szakiskolák és gimnáziumok igazgatóit, a kamara szakképzési osztályvezetőjét, ezen felül az érdeklődő munkaerő-közvetítő és fejvadász cégeket, felnőttképzési intézményeket, tréner cégeket és természetesen a foglalkoztatói oldal képviseletében az adott terület vállalkozóit mérettől és tevékenységi körtől függetlenül.

Foglalkoztatói Fórum Jászberényben

Tematika – irányított kerekasztal-beszélgetés

A fórumbeszélgetések minden alkalommal azonos tematikát követtek. Első körben minden résztvevő röviden bemutatkozott, hogy az asztal körül ülők tudják, hogy ki, melyik területet képviseli. Ezt követően résztvevőnként beazonosítottuk részvételi céljukat, ezzel részben megkezdve a problémák feltárását. Az irányított bemutatkozások, beszélgetések kellően oldották a kezdeti feszültséget, így minden esetben, felszabadult, őszinte, nyílt kommunikációnak lehettünk szemtanúi a találkozók második részében.

A kezdeti problémafelvetést a különböző témakörök részletes feldolgozása követte, amikor is minden résztvevő megosztotta saját gyakorlatát, tapasztalatait, javaslatait, ötleteit az alábbi témakörök kapcsán:

 • munkaerő toborzása
 • munkaerő biztosítása szakképzésből (együttműködés a szakiskolákkal)
 • munkaerő biztosításának forrásai
 • a munkaerő megtartása (motiváló és demotiváló tényezők)
 • hiányszakmák (meghatározása, képzése, biztosítása)

A közös gondolkodást minden esetben a Maxima Work országos munkaerő toborzó és közvetítő cég kutatási eredményeinek ismertetésével kezdtük, mely alapján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei munkaerőpiacot az alábbi tények jellemzik.

A munkavállalói bérelvárások tekintetében a következő igényekkel kell számolnia a foglalkoztatónak. A feltüntetett bérek, nettó bérek.

 • A szakképzetlen (betanított munkás) esetében a lélektani minimum a 150.000 Ft alapbér. Az elvárt azonban ennél valamivel magasabb: 170.000 – 180.000 Ft
 • A szakképzett munkaerő elvárása 200.000 – 240.000 Ft közötti, de ebből kiemelkedik a speciális képzettséget igénylő szakmák bérigénye, amely 300.000 Ft körül mozog.

További érdekes tapasztalat a bérezéssel kapcsolatban, hogy a lélektani minimumról történő 20-30 ezer forintos béremelés is megállíthatja, de legalábbis jelentősen csökkenteni tudja a fluktuációt az adott vállalatnál.

A motiváció tekintetében egy hármas listát tudtak felállítani az eddigi tapasztalataik alapján. A sorrendiség a fontossági sorrendet szemlélteti.

1. a bér (a bér az elsődleges szempont, ami alapján munkahelyet választanak)

2. a közvetlen vezetők „embersége”

Erősen meghatározó tényező a munkahely kiválasztásánál, illetve a dolgozó elégedettséget befolyásolja, ha dolgozóval emberségesen bánnak. Beosztástól, végzettségtől függetlenül minden munkavállaló vágyik arra, hogy éreztessék vele, hogy fontos a cégnek ő és a munkája, hogy kapjon visszacsatolást – pozitívat, negatívat egyaránt – a munkájával kapcsolatban, hogy egyértelműen legyenek megfogalmazva a kötelességek és kötelezettségek, stb. Ami pedig a legfontosabb, mindezek megfelelő módon történő kommunikálása.

3. munkahely közelsége vagy megközelíthetősége

Nagy jelentőséggel bír a munkahely lakóhelyhez való közelsége, illetve ha a munkába járást valamilyen formában (autó, céges járat, stb.) támogatja a cég.

Foglalkoztatói Fórum Törökszentmiklóson

Közös gondolkodás

A fenti tények tükrében a találkozó második felében minden alkalommal kezdetét vette a közös gondolkodás, az alkotó munka. A vállalkozók nyíltan mertek beszélni egymás előtt az őket érintő problémákról. A találkozó azonban nem csak a panaszkodásról szólt. A célunk nem az volt, hogy csak listázzuk a meglévő problémákat, hanem, hogy a résztvevők helyben keressék is egymás között a megoldást és ebben minden résztvevő partner is volt. Rendszerint megosztották egymással a már bevált „jó gyakorlatokat”, ötleteikkel, javaslataikkal segítették egymást. Ez a fajta együttműködés és építő aktivitás intézményi szinten is minden alkalommal megmutatkozott. A vállalkozók részletesebben megismerhették a környék szabad munkaerejének helyzetét, a foglalkoztatási osztályok és paktum irodák szolgáltatásait, a szakképző intézmények képzési lehetőségeit, valamint bepillantást nyerhettek abba is, hogy milyen nehézségekkel, problémákkal küzd a szolgáltatói oldal, illetve, hogy milyen intézkedések, változások várhatóak a jövőben ezek megoldására.

Eredmények

A találkozók zárásaként több esetben konkrét jövőbe mutató együttműködések, megállapodások is születtek vállalkozók és intézmények között, új személyes ismeretségek köttetek, melyeket minden résztvevő pozitívan értékelt a fórumbeszélgetések végén.

Az egyes helyszínek részletes problémafelvetéseit, együttműködéseit és közösen megfogalmazott javaslatait egy terjedelmesebb összefoglaló keretében jövő év elején kívánjuk elkészíteni, melyet minden résztvevőnek ki is kívánunk küldeni. Ezen kiadvánnyal a célunk, hogy a fórumbeszélgetések gyakorlati tapasztalatait, javaslatait emlékeztetőül összegyűjtsük, hogy a felvetett együttműködési területeket, módosítási javaslatokat mások számára is elérhetővé tegyük.

Scroll to Top