ORSZÁG LÁSZLÓ Népművészet Mestere

„Csengedi Könyvek” népművészeti sorozat

5440 Kunszentmárton, Újvilág utca 22.

GPS: N 46.83247, E 20.28549

Tel: +36-70/381-2374

E-mail: orszag.laszlo47@gmail.com

Weboldalak: www.csengedi.hu

https://www.facebook.com/laszlo.orszag.963

A termék minősítése / díjazása: A kiadvány anyagát a közel ötven éves kutató és oktatómunkám során készített alkotásaim képezik, melyek 1982-től a (NIT) Népi Iparművészeti Tanács bírálata alapján minden hazai szakmai elismerést megkaptak, országos kiállítások díjait begyűjtöttek, Gránátalma-díj, Kisjankó Bori -díjazott, mesterremek, az Magyar Iparkamara magyar Kézműves Remek elismerését, és számtalan Nívó – és nagy-díjjal jutalmazták.140 hazai és külföldi kiállításon láthatták munkáimat. Ezek hozadéka az állami elismerésem, a Népművészet Mestere cím.

Európa egyik legértékesebb és legszínesebb hímző kultúrája fejlődött ki a Kárpát-medencében, amely ma is életben van, de értékválságban szenved, amit tetőz a közelgő szingularitás (a mesterséges intelligencia kiszorítja az embert a munkából). A revival (megújulás) szellemében szükség van hasonló dokumentumokra, könyvekre, ábrákra, amelyre az új generáció és a diaszpórában élők is tudnak támaszkodni, akik majd folytatják, fejlesztik és életben tartják a magyarság hímzett örökségét. Ezek a könyvek „A Kárpát-medence hímzett öröksége, Csengedi könyvek sorozat” keretén belül szerzői kiadásban jelennek meg, melyből négy kötet jelent meg, cérnafűzött kemény-kötésben. 1. Magyarországi fehérhímzések, 2. Kunok hímzett virága, 3. Lószőrből ékszer címmel elkészült, valamint 9. a „”Csengedi mintakönyv”” most készül. Terveim szerint további öt kötet készül évente: 4. Pókos hímzések, 5. Szálszorításos hímzések, 6. A kapuvári viselet hímzése, 7. A Csengedi színes hímzés, 8. Csengedi hagyaték. Szakköröknek, iskoláknak, ifjúsági és felnőtt oktatás gyakorlati kézikönyveként használható, valamint exkluzív ajándéknak is megfelel. További információ a www.csengedi.hu honlapon, vagy orszag.laszlo47@gmail.com email címen.

Lószőrből ékszer – Ország Lászlóné Dékány Katalin népi iparművész

5440 Kunszentmárton, Újvilág utca 22.

GPS: N 46.83247, E 20.28549

Tel: +36-70/325-5362

E-mail: orszagnekati@gmail.com

Weboldal: www.csengedi.hu

A termék minősítése / díjazása: „1979-óta készítem a lószőr feldolgozásokat. A munkásságomat a Népi Iparművészeti tanács folyamatosan zsűrizte, és tevékenységem miatt létrehozták a „”lószőrfonó kategóriát”” így 1985-ben elsőként kaptam meg a „”lószőrfonó népi iparművész”” címet. Ezt megelőzően és követően számtalan hazai és külföldi kiállításon és pályázaton láthatták munkámat, folyamatosan alkotótáborokban tanítottam a technikát. Gránátalma-díj, Mesterremek-díj, Magyar kézműves Remek elismerést kaptam a Kereskedelmi és Iparkamarától, valamint számtalan egyéb Nívó – és külön-díj bizonyítja a lószőrmunkák egyediségét. A „”Lószőrből ékszer”” című könyv méltón koronázza a több mint negyven éves kutató és feldolgozó munkát.”

„A „”Lószőrből ékszer”” című könyv, hiánypótló műként jelent meg, mert ez ideig a lószőrből készült ékszerkészítésről nem jelent meg összegzés, meghatározás, a hurkolási módok pontos leírása az utókor számára, ezért nem hagyható, hogy az a tudás, amely ma rendelkezésre áll, elvesszen. Egy reprezentatív megjelenésű, elemző, összefoglaló, az oktatás számára kézikönyvként használható mű megírása és megjelentetése volt a cél, mely a kialakulás történetét, a lószőrékszer meghatározását és technikai összefoglalását tartalmazza. A lószőrfeldolgozás és lószőrfonás, lószőrékszer-készítés összefoglaló dokumentációja Országné Dékány Katalin lószőrfonó népi iparművész negyven évnyi munkássága tükrében került rögzítésre. Nagy előrelépés a magyar tárgyalkotó népművészet újabb kori történetében, mivel a könyv, Viski Károly után (1943) elsőként vállalkozik annak leírására, valamint az etalonértékű darabjainak széles körben történő ismertetésére. Rögzíteni kellett azokat az értékeket, amelyek továbbéltetésre méltók, mivel nem biztos, hogy ezek később megtalálhatók lesznek, és az idő előrehaladtával lesz kitől megtanulni azokat a fortélyokat, amelyet évszázadok alatt elődeink megalkottak. Ez a megállapítás minden manuális, hagyományos tevékenységre is érvényes. Mivel a térbeli, üreges elemeket tartalmazó lószőrékszerek készítésére nem ismerünk máshonnan adatot, megállapítható, hogy ezek az ékszerek csak a Kárpát-medencében készülnek, tehát hungarikumok. (Szeretném ezt a minősítést megszerezni)”

Scroll to Top