Házi sajt – Csala Mihályné őstermelő

5400 Mezőtúr, Megyeri út 33.

GPS: N 47.00615, E 20.63961

Tel.: +36-56/353-206

E-mail: hazisajtmezotur@freemail.hu

A termék minősítése: Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt-és Túrófesztivál gomolya jellegű paprikás tehén sajt kategóriában II. helyezés, paprikás házi sajt kategóriában III. helyezés.

1995 óta nevelünk szarvasmarhát. A tejet friss tejként, tejfölként, sajtként, túró formájában értékesítjük. Folyamatosan fejlesztjük a sajtjaink ízvilágát. Gyakran járunk rendezvényekre és a helyi „Túri Piacra”. Készítek parenyica, natúr, fűszeres, gomolya sajtokat is.

St. Imrei Cheddar sajt – Bekecs Mátyás Családi Gazdaság

5322 Tiszaszentimre Kossuth út 33/A.

GPS: N 47.49114, E 20.73077

Tel.: +36-30/221-9532

E-mail: info@st-imrei-cheddar.com

Web: https://www.st-imrei-cheddar.com/hu/

A termék minősítése: V. Magyar Sajtmustra – Nagyegyháza, 2017.09.29. – Érlelt kemény és extra kemény sajtok kategóriában: Bronzérem

„A Cheddar sajt eredete Nagy-Britannia legnépszerűbb sajtjai közé tartozó Cheddar sajt története az 1100-as évekig nyúlik vissza. Nevét egy Dél- Angliában található kis faluról kapta. Anglián kívül az angol nyelvterület több országában is készítenek, többek között az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon. Jellemző tulajdonsága A Cheddar íze az érlelés folyamán egyre markánsabb, karakteresebb lesz. A sajttésztára jellemző a kemény, de sajátosan képlékeny állomány, a zárt vagy legfeljebb kisebb röghézagokat, repedéseket mutató metszéslap. Állaga enyhén törékeny. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, a dióra emlékeztet. Megkülönböztethetjük a fehér és a vörös Cheddart, ez utóbbihoz a gyártás során természetes színezéket, annattót adagolnak. A Cheddar sajt jellegzetessége az alvadék sajátos kezelése. A hagyományos sajtkészítéshez hasonlóan hagyják a sajtrögöket leülepedni, összenőni és megsavanyodni. Ezután következik az ún. cheddarozás, melynek során a sajtrögöket szeletelik, egymásra halmozzák és rétegezik, hogy a végén újra kis darabokra vágják és megsózzák. Végül 3-24 hónapig érlelik a sajtokat.”

Kecskesajt – Tiszaörs Községi Önkormányzat

5362 Tiszaörs, Hősök tere 5.

GPS: N 47.50619, E 20.81828

Tel: +36-59/513-051

E-mail: tors.polghiv@t-online.hu

Weboldal: www.tiszaors.hu

A termék minősítése / díjazása: A termelés indítása, végleges működési engedélyünk 2019. április 10. naptól van, de a XXI. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon, Gyomaendrődön, 2019. április 27-én a Négyhagymás kecskegomolya sajtunk ezüst minősítést kapott.

Önkormányzatunk a közfoglalkoztatási programban kecskéket tart (162 db anyakecske), az általuk megtermelt tej kerül feldolgozásra a sajt manufaktúránkban. 100%-ban kecsketejből állítunk elő natúr és ízesített gomolyát, kecskekrémsajtot és félkemény kecskesajtot. A termékek nem tartalmaznak a fűszereken kívül tartósítószert és egyéb szín- és ízfokozókat. Kizárólag természetes eredetű oltót, valamint kultúrát használunk a sajtok készítéséhez, a fűszereket kistermelőktől szerezzük be. Érdemes megkóstolni, „Az örsi sajt” magáért beszél.

Kézműves sajt – Berta Mihály őstermelő

5085 Rákóczifalva, Jókai út 81.

GPS: N 47.09307, E 20.24205

Tel: +36-30/633-0148

E-mail: bertamisi@citromail.hu

„Őstermelőként saját kecske és tehén állománnyal rendelkezem, s az előállított tejből kézműves sajtok készülnek a teljes tej hozzáadásával. Az elkészült sajtok többfélék, készül lágy sajttekercs chilis és snidlinges ízesítéssel, félkemény sajtok (natúr, füstölt natúr, lilahagymás, fokhagymás, borsos, köményes, bazsalikomos-fokhagymás, diós, tökmagos, olivabogyós, görögszénamagos, trikolor paprikás, snidlinges, kapros, medvehagymás, füstölt-aszalt paradicsomos- bazsalikomos, sült szalonnás-snidlinges ízesítésben), illetve készülnek időnként gyúrt sajtok is, így parenyica, gyúrt sajttekercs fekete erdei sonkával, aszalt szilvával, vagy birsalmasajttal töltve. Készül még trappista sajt és kékpenészes sajt is. Természetesen nem mindig van mindegyik fajta sajt, de törekszünk arra, hogy a paletta mindig a lehető legszélesebb legyen. Ezen túl esetenként orda készítés is van, amiből krémsajtot, illetve körözöttet keverünk ki.”

A Hajta sajtja – Tehénsajt, mangalica termékek

5100 Jászberény, Hajta tanya 50.

GPS: N 47.50159, E 19.70561

Tel: +36-70/3911-729

E-mail: sajtosandi@gmail.com

A termék minősítése / díjazása: 2017 évben nemzetközi különdíj gömölye kategóriában.

Tehénsajtokat készítünk többféle ízesítésben, érleljük a sajtokat. Több speciális sajtot is készítünk. Ezenkívül sertéseket is tartunk. A belőlük készült füstölt árukat értékesítjük.

Scroll to Top