Lekvárok, szörpök, ivó- és préslevek

Bözsike-féle rostoslé – Búsi Erzsébet

5400 Mezőtúr, Tó út 4/A.

GPS: N 47.00261, E 20.60900

Tel.: +36-20/205-9634

E-mail: busika61@freemail.hu

Mivel mindig érdekelt a gyümölcsfeldolgozás, hiszen nálunk szokás volt a befőzés, ebbe az irányba orientálódtam. Telepítettünk néhány fát, ami már szépen terem, termesztünk pár zöldségfélét, és elkezdtem a kísérletezgetést először még csak a család számára. Egyelőre a szokásos alapbefőtteket, lekvárokat készítem, de később különlegességeket is szeretnék kipróbálni. Ami talán a legnagyobb reményekkel kecsegtet, a rostos zöldség-gyümölcslé, ami mindenkinek nagyon ízlik, aki kóstolta. Tartósítószer-mentes és cukormentes változatban is készítem

Házi rostoslé – Sőrés Antal őstermelő

5400 Mezőtúr, Vadász u. 19.

GPS: N 46.99947, E 20.64197

Tel.: +36-20/933-3592

E-mail: antalsores09@freemail.hu

A termék minősítése: Nagykunsági Ízek és Termékek védjegy kitüntetés 2017

A ’80-as évek elejétől kezdtem palántaneveléssel foglalkozni. A nejemmel őstermelőként 0,5 magyar hold területen gazdálkodunk. Fele területen gyümölcsfa található, másik felén szabadföldi gyümölcs-és zöldség termesztéssel foglalkozunk. A saját bio minőségű termésünket leginkább frissen, nyersen értékesítjük főként a helyi “Túri Piacon”, míg a maradék alapanyagot adalékanyagok nélkül feldolgozzuk, szörpöket, befőtteket, ivóleveket savanyúságot készítünk belőle. Termékeinkkel többször is jártunk kiállításra, vásárra, csakhogy néhányat említsek: Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, Országos Kertbarátok Egyesületének kiállításai.

Bereki termékek – Berekfürdő Községi Önkormányzat

5309 Berekfürdő, Berek tér 11.

GPS: N 47.38611, E 20.84277

E-mail: feldolgozo.berek@gmail.com

Web: https://www.facebook.com/Berekf%C3%BCrd%C5%91i-Z%C3%B6lds%C3%A9g-Gy%C3%BCm%C3%B6lcs-Feldolgoz%C3%B3-%C3%BCzem-2206587929418906/?modal=admin_todo_tour

A Berekfürdői Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó üzemben elsősorban a helyi önkormányzati kertészet által termelt zöldségeket és gyümölcsöket dolgozzuk fel. Ezt kiegészítve a környékbeli őstermelők, önkormányzatok terményeit is fogadjuk. Kizárólag minőségi alapanyagból, illetve saját laborunkban végzett vizsgálatok alapján készítjük termékeinket. Üzemünkben lekvárokat, rostos leveket, szörpöket, savanyúságokat és aszalványokat állítunk elő. Minden esetben a minőséget és az élelmiszerbiztonságot tartjuk legfontosabb szempontnak.

Karcagi Ízek (Kovács Lajos őstermelő) – házi lekvárok és szörpök

5300 Karcag, Nagyvénkert út 2687. hrsz

5300 Karcag, Hideg utca 1.

GPS: N 47.11394, E 20.22427

Tel: +36-70/315-3158

E-mail: Karcagiizek@gmail.com

Weboldal: https://hu-hu.facebook.com/karcagi.izek

A termék minősítése / díjazása: 2014-ben gyulai pálinka és lekvár versenyen több bronz és ezüst érmet, 2017-ben Soltvadkerten a meggy szörppel bronz, az akác szörpünkkel ezüst érmet, a szamóca szörpünkkel arany érmet és a nemzet szörpje díjat vehettünk át

Karcagi Ízek házi lekvárok és szörpök, hét éve indult útjára Karcag zárt kertjeiből. A karcagi határ kiváló minőségű talaját kihasználva, mely nemcsak szántóföldi kultúráknak megfelelő, kiváló minőségű zamatos gyümölcs termelésre is alkalmas. Néhány sor kertföldön termeltünk gyümölcsöt a családunk számára, melynek feleslegéből nagymamáink receptjeit a modern kor technológiájával ötvözve kiváló minőségű házi lekvárokat és szörpöket készítünk, értékesítünk. Termékeinkkel több díjat is sikerült elnyernünk. 2014-ben a gyulai pálinka és lekvár versenyen több bronz- és ezüstérmet, 2017-ben a meggyszörppel bronz-, az akácszörpünkkel ezüstérmet, a szamócaszörpünkkel aranyérmet és a nemzet szörpje díjat nyertük el. Sikereinken és termékeink iránti kereslet növekedésén felbuzdulva már több mint 4 hektáron gazdálkodunk, és viszonteladóink segítségével ismertetjük termékeinket a kedves vásárlókkal.

Befőzde (Szász Henriett kistermelő) – Lekvárok, szörpök, valamint házi rostos gyümölcslevek

5420 Túrkeve, Kálmán K. u. 7.

GPS: N 47.10588, E 20.74295

Tel: +36-70/428-1872

E-mail: info@befozde.hu

Weboldal: https://hu-hu.facebook.com/lekvar/

“Fő tevékenységünk lekvárok, szörpök, valamint házi rostos gyümölcslevek előállítása. Termékeink érdekessége, hogy gyógynövénynek nevezett vadnövényekből is állítunk elő szörpöket,lekvárokat, melyekre – különlegességük végett- nagy az érdeklődés. A termékeink alapanyagait nagyrészt magunknak termeljük extenzíven gondozott gyümölcsöseinkből. Másik részét vadon gyűjtjük. A termékeinknél fontos szempont, hogy hagyományosan próbáljuk előállítani őket minél régebbi receptek alapján.”

Ómózsi Céklamanufaktúra – Céklalé

5055 Jászladány, Nagytemető utca 7.

5000 Szolnok, Kisfaludy utca 19.

GPS: N 47.35936, E 20.17191

Tel: +36-30/537-5514

E-mail: info@omozsiceklale.hu

Weboldal: www.omozsiceklale.hu

A termék minősítése / díjazása: Nagykörű, Nagy Befőzés, 2019. október 5. A legjobb gyümölcs- és zöldséglé

Az Ómózsi céklalé 100% tisztaságú préslé, amely NEM tartalmaz hozzáadott cukrot, vizet, tartósítószert. Alapos tisztítás után a cékla nyersen kerül darálásra és préselésre. A lé ideális (az elállása szempontjából kulcsjelentőségű) Ph-értékét némi citromsavval állítjuk be, majd hőkezeléssel tartósítjuk. 82,5 fokra hevítve – azaz nem forralva, ami már sértené a beltartalmi értékeit – azonnal 3 literes bag-in-box zacskókba töltjük, hogy hosszan őrizze frissességét. (A cékla kb. 30%-os lékinyerésével számolva 1 liter céklalé több mint 3kg céklát tartalmaz, egy zacskó, azaz 3 liter pedig kb. 10 kg-ot). Íze kifejezetten kellemes, édeskés, egyáltalán nem „földízű”. Ajánlott fogyasztása: napi 2-3 dl (ha lehet, inkább a reggeli órákban), amelyhez érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetünket, vagyis néhány napig csak 1-2 dl-t inni, aztán, ha úgy kívánjuk, valamivel többet. Annak, aki kúraszerűen (napi rendszerességgel) fogyasztja, 2 hónap után érdemes 1-2 hét szünetet tartania. Az Ómózsi céklalé felbontás nélkül 1 évig áll el. Felbontás után ajánlatos hűtőben tartani, ahol 4-5 hétig áll el. Ha valaki a céklalé élvezeti értékét kihasználva, kifejezetten ivóléként szeretné fogyasztani, almalével kevert változatban is megteheti. Az Ómózsi céklalé 70% céklát és 30% almát tartalmaz, hozzáadott cukor, víz, tartósítószer nélkül. Az Ómózsi céklalé saját termesztésű céklából készül. Mondják: zöldséget homokos talajon jó termeszteni. A mi tapasztalataink nem ezt igazolják. Lehet, hogy könnyebb, mint kötött talajon, de a termés korántsem lesz olyan jó. A jászladányi zsíros, fekete földön nem egyszerű a zöldségtermesztés, de a tápanyagban gazdag talajból rengeteg ásványi anyagot magába szív a cékla, amely pozitívan befolyásolja az ízvilágát. S persze az sem mindegy, milyen magot vetünk a földbe, sőt a vegyszermentes termesztés is nagyban befolyásolja az ízt.

Peszkó Boszorkány konyhája (Szudi Miklósné kistermelő) – Szörpök, lekvárok, pestok

5008 Szolnok, Rudnay Gyula út 11. sz.

GPS: N 47.12232, E 20.20805

Tel: +36-30/378-2166

E-mail: peszko@gmail.hu

A termék minősítése / díjazása: 2018. Szolnok DUNSZT Fesztivál 1.díj (csalán pesto, csalán-menta-citromfű szörp.)

Peszkó Boszorkány konyhája egy házi módszerekkel készített kézműves szörpök, pestok és lekvárok készítésével,eladásával foglalkozó család. Minden termékünket kis szériában, kizárólag friss alapanyagokból, szezonálisan készítjük. A legtöbb alapanyagot (gyümölcsöt, fűszernövényt) saját magunk termesztjük vegyszermentesen. Termékeink semmilyen tartósítószert, színezéket, aromát, állományjavítót nem tartalmaznak. Szörpjeink: Gyógynövények: menta, csalán, citromfű, galagonya, bodzabogyó, csipkebogyó, kökény Gyümölcs: áfonya, birsalma, fekete szeder, földi eper, körte, málna, meggy, ónabona szilva, ribizli, őszibarack, szilva. Virágok: bodza, akácvirág, hársfavirág, levendula. Pestok: rozmaringos csalán, kakukkfüves sütőtök.

Jászszentandrási Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet

Homoktövis-Alma-Cékla gyümölcslé, Homoktövis-Almalé, Homoktövis velő, Homoktövis tea, Homoktövis őrlemény, Homoktövis szörp

5136 Jászszentandrás, Rákóczi út 94.

GPS: N 47.58417, E 20.17347

Tel: +36-30/943-8411

E-mail: jszaszocszov@gmail.com

Weboldal: https://www.facebook.com/jaszszov

Homoktövis-Alma-Cékla gyümölcslé: 100%-os gyümölcslé (85% alma, 10% cékla, 5% homoktövislé) amely nem tartalmaz sem hozzáadott tartósítószert, sem cukrot, mindenféle adalékanyagtól mentes.

Homoktövis-Almalé: 100%-os gyümölcslé (90% alma, 10% homoktövislé), amely nem tartalmaz sem hozzáadott tartósítószert, sem cukrot, mindenféle adalékanyagtól mentes.

Homoktövis velő: A homoktövisvelő a homoktövistermés 100%-os préselt leve. Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot. A termék pasztőrözéssel van tartósítva. C vitamin tartalma 10X annyi, mint egy citromé.

Homoktövis tea: A homoktövistea a préselt homoktövistermés szárított magja és héja. Ízében citrusos jellegű, lágy ízű tea készíthető belőle.

Homoktövis őrlemény: A homoktövis-őrlemény a préselt homoktövistermés szárított, majd őrölt magja és héja. A termék kiválóan alkalmas joghurtok, reggelizőpelyhek, piskóták, tészták ízesítésére.

Homoktövis szörp : A homoktövisszörp az egyedüli termékünk, amely hozzáadott cukrot tartalmaz. A régmúlt módszere szerint ez minden lekvár és szörp tartósításának és sűrítésének alapja. Szörpünk szintén préselt homoktövisléből készül.

Homoktövis préslé – Urbán Fruzsina

5130 Jászapáti, Utassi u. 22/a.

GPS: N 47.50857, E 20.14037

E-mail: fruzsy79@gmail.com

Frissen préselt homoktövis, amely nem tartalmaz tartósítószert, illetve nincs hőkezelve.

Körű Kincse Szociális Szövetkezet – Szörpök, savanyúság, lekvárok

5065 Nagykörű, Táncsics út 40.

GPS: N 47.27486, E 20.43528

Tel: +36-20/443-9264

E-mail: eva.eszes60@freemail.hu

Weboldal: https://www.facebook.com/search/top/?q=koru%20kincse&epa=SEARCH_BOX

Szörp, ivólé, lekvár – Muzsnyai Lászlóné

5430 Tiszaföldvár, Baross krt. 177.

GPS: N 46.98372, E 20.23694

Tel: +36-20/215-7141

E-mail: muzsnyainekati@gmail.com

Weboldal: https://www.facebook.com/katalin.muzsnyaine

Saját termésű gyümölcsből készült termékek, tartósítószer-mentesek. Régi hagyományos eljárással, cukor és tartósítószer-mentes; üstben főtt szilvalekvár, kevés cukorral készült, üstben főtt baracklekvár; csipkebogyó, birs-, szamócalekvárok. Rostos ivólevek: szamóca, őszi-, kajszi-, szilvalé. Szörpök: bodza, citromfű, menta, levendula, néró szőlő, csipkebogyó, hárs, akác, cseresznye stb.

100% almalé – Majzik Emilné

5065 Nagykörű, Petrovai Gy. út 23.

GPS: N 47.27583, E 20.44853

Tel: +36-30/618-3546

E-mail: majzikne.erzsike@gmail.com

Saját gyümölcsből préselt almalé; cukor és tartósítószer-mentes

Tiffanitechnikával készült ajándéktárgyak, zsinórékszerek; Szörpök, lekvárok, befőttek, savanyúságok – Fergéné Berkesi Tünde e.v.

5008 Szolnok, Alma u. 12.

GPS: N 47.13922, E 20.20492

Tel: +36-30/664-8533

E-mail: fergesaci@gmail.com

Egyedi stílusú üvegékszerek, üvegből készült ajándéktárgyak, zsinórékszerek. Hagyományos technikával készült szörpök, befőttek, lekvárok, savanyúságok.